Tarımda farklı sulama sistemleri arasında en verimli ve en az su tüketimi sağlayan sulama yöntemi damla sulama sistemi ile sağlanmaktadır. Bu yöntemde kullanılan su diğerlerine göre daha az iken alınan verim diğerlerinden daha fazladır. Sıra şeklinde yerleştirilen bitkilerde ve ağaç yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.
Damla sulama yapılan arazilerde sulama kaynağı kuyu/artezyen ise filtre cihazı olarak ağırlıklı kum filtreleri kullanılmalıdır. Suyun kaynağı akarsu/nehir/dere/baraj gibi açık kanal ise su üzerinde yüzen malzeme ağırlıklı olduğu için damlamaların tıkanmaması için yosun filtresi de dediğimiz gravel filtreler kullanılmalıdır.
Eğer açık kanallarda su dibe yakın yerlerden alınıyor ise yosun/gravel filtrelerin önüne ayrıca seperatör olarak da adlandırdığımız kum filtreleri kullanmak suyun daha temiz ve arıtılmış şekilde damlama sisteminegitmesini sağlar. Sulama ile birlikte gübreleme yapılması da çok önemlidir. Kaliteli kum filtresi/seperatör/gravel/yosun filtresi kullanımı suyun damlama borularında damlamanın tıkanmaması ve her bir noktaya damlatılması için önemlidir, böylelikle gübreleme de her bir noktaya ulaşabilir ve daha verimli ürünler elde edilir.
Kaliteli sulama ve ürün verimliliği için neler yapılmalı;
- Suyun debisine/tonajına uygun filtre seçimi yapılmalı,
- Arazin kot farkı hesaplanarak uygun pompa seçimi yapılmalı,
- Kullanılacak kum filtresi/yosun filtresi ya da seperatörkaliteli malzemeden yapılmış olmalı ki filtrasyonuzun ömürlü olsun. • Sonuçta kum aşındırıcı bir malzemedir.
- Gübreleme için ürüne uygun gübre seçilmeli ve gübre tankı ya da mikserli gübreleme sistemleri kullanılmalı.
- Mikserli gübreleme sistemleri dozaj ayarlı pompası ile ürünlere daha verimli gübre göndermek için en uygun seçim olacaktır.
- Arazinin büyüklüğüne göre seçilecek sepratör/kum filtrelerinde ters yıkama yani geri yıkama özelliği olup olmadığına dikkat edilmelidir.